Pensioen berekenen

Het berekenen van uw pensioen

Wanneer u een pensioen wilt opbouwen of al aan het opbouwen bent is het belangrijk dat u weet hoe u uw pensioen moet berekenen. Het is namelijk de bedoeling dat uw pensioen op uw 65e levensjaar groot genoeg is wanneer het uitgekeerd gaat worden. Maar hoe berekent u nou eigenlijk uw pensioen en waar moet u allemaal rekening mee houden?

Het overzicht van uw pensioen

Wanneer u een pensioen opbouwt bij een pensioenfonds dan krijgt u waarschijnlijk jaarlijks een overzicht van uw tot dan toe opgebouwde pensioen. Dit overzicht is erg belangrijk omdat dit u leert hoe u er voor staat op dat moment. Met het overzicht van uw pensioen kan een pensioenadviseur bovendien onderzoeken of alles nog op schema ligt.

Hiermee wordt bedoeld of er niet sprake is van een pensioengat. Wanneer er namelijk blijkt dat er een pensioengat is ontstaan dan zal dit opgevuld moeten worden. U kunt op verschillende manieren uw pensioengat opvullen. Hierbij kunt u denken aan:

  • Lijfrente
  • Levensloopregeling
  • Banksparen
  • Koopsompolis

Jaarlijkse controle

Wanneer er elk jaar een berekening wordt gedaan naar het eventuele pensioengat dan zal het pensioengat niet zo groot zijn mocht er een worden ontdekt.

Evenwichtige pensioen opbouw

Wanneer dit echter maar een keer in de 5 of zelfs 10 jaar wordt berekend dan kan het zomaar zijn dat het pensioengat al flink is opgelopen en dat mensen het moeten aanvullen met een groot bedrag, hetgeen vanzelfsprekend niet altijd even makkelijk is. Daarom is het belangrijk om een goed overzicht te houden wanneer het gaat om uw pensioenopbouw.

Het berekenen van uw pensioengat

Bij het berekenen van uw pensioengat wordt er op een bepaald tijdstip gekeken hoeveel geld u tekort zou komen op het moment dat u pensioengerechtigd bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *